Cynamon cejloński, Proherbis, 100g
Cynamon był stosowany w tradycyjnej chińskiej medycynie od tysięcy lat. Ma silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Jak informują lekarze, ekstrakt z cynamonu cejlońskiego ma bardzo silne działanie bakteriobójcze wobec bakterii E. coli oraz salmonelli. Ponadto stosowanie cynamonu cejlońskiego hamuje wzrost pleśni i drożdżaków, które bardzo często atakują ludzi (szczególnie uporczywego grzyba z gatunku Candida). Cynamon cejloński ma także właściwości przeciwzapalne i jest cenionym afrodyzjakiem.
Cynamon cejloński znalazł zastosowanie w preparatach wspomagających odchudzanie. Jego spożywanie przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i poprawia proces trawienia. Regularne spożywanie cynamonu w niewielkich dawkach może przyczynić się do oczyszczenia organizmu i utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dowiedziono, że cynamon obniża poziom cholesterolu we krwi, a także przyczynia się do metabolizmu glukozy oraz insuliny, przez co pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Stosowanie cynamonu jest pomocne w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się organizmu. Zażywanie cynamonu w stanach migreny może znacząco obniżyć dolegliwości bólowe. Odmiana cejlońska przyprawy wspomaga krzepnięcie krwi, obniża ryzyko chorób serca, a także jest wykorzystywana w leczeniu chorób Alzheimera oraz Parkinsona. Ponadto uważa się, że cynamon cejloński ma właściwości antynowotworowe.
Zastosowanie: jako przyprawa do potraw z ryżu, ciast.